Szent Megváltó színeváltozás temploma

A Teológia blog főképe a Franciaország Var megye (5 Rue de l’Église, 83330 Le Castellet) település temploma, melyet a Szent Megváltó színeváltozása ang. (ang. Church of St. Savior transfiguration, fra. Église Saint-Sauveur) tiszteletére Marseilles püspöke  1030-ban felszentelte. A templom 1153-ban szintén említésre került a Marseille-i püspökség megerősítésével. Az építése során a középkori falut még latinosan Castellarium-nak hívták, hiszen része volt a Celto-Ligur-korszaknak, majd a Gallo-Római Birodalomnak. Méretek: a nagy hajó hossza 25 méter, szélessége 6, 75 méter valamint a magassága 12,25 méter, melyet egy félkör alakú apszis fejez be.

A középkor idején Le Castellet védett település volt, amely az Anjou Baux és René királyhoz tartozott. Marseille uralkodói és püspökei itt uralkodtak  de a hatalmat átadták a Castillon urainak. A 12. század elején  Szent Megváltó színeváltozás temploma a kastély megőrzött elemévé vált. Az északi fal mentén az boltívek és a hajó egy időben és egészben készültek. Az 1700-as években a gótikus boltíveket és a négy harang tornyát építettek hozzá. A homlokzat csúcsa toronyként működik, a templomosoknak tulajdonított szögletes kereszttel.

A templom belső terében látható egy 1771-ből eredő festmény, amely Assisi Szent Klárát (Assisi Szent Clair-t) ábrázolja, aki egy vak embert gyógyít. A talapzaton elhelyezve a mellszobra.  Szent Klára 1193 körül született és 1253-ban halt meg, sírja híres a gyógyító hatalmáról, a halála után két évvel szentté avatták.

 

 

 

A három összefüggő boltív megrepedt.

Források: